26 Kasım 2019 Salı

Çocuk Hakları Hakkında


World Vision’da biz, her çocuğun koruyucu ailelerin ve toplulukların içinde, şiddetten uzak ve tıpkı diğer çocuklar gibi gelişme fırsatlarına sahip bir biçimde yaşamayı hak ettiklerine inanıyoruz.
Bununla beraber çocuk haklarından mahrum kaldıkları kırılgan ortamlarda yaşayan 300 milyondan fazla savunmasız çocuk var. Bu çocuklar şiddet, istismar ve kölelik altında çocukluklarını yaşayamadan büyüyorlar.
Fakat yoksulluk, istismar ve şiddet önlenemez şeyler değil. Çocukların karşı karşıya kaldıkları sorunlar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan toplumlarda var olan istismar edici uygulamaların ve eğitimdeki boşlukların birer sonucudur.
Çocukların saygı gördükleri koruyucu bir ortamda dünyanın en savunmasız çocukları bile gelişebilir ve potansiyellerinin zirvesine ulaşabilir. Biz çocuklar çocukluklarını doyasıya yaşayabilsinler diye kendimizi bu hakları sağlamaya adadık.
Çocuk Hakları Nelerdir?
Basitçe ifade etmek gerekirse çocuk hakları, çocukların insan haklarıdır. Yaşı, ırkı, cinsiyeti, maddi durumu veya doğum yeri neresi olursa olsun, her çocuğun hakları vardır.
Bu haklar Çocuk Hakları Sözleşmesi ile uluslararası kanunlarla korunmaktadır (ÇHS). Bu sözleşme her çocuğa adil, eşit ve onurlu şekilde davranılma hakkı tanımaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi kanunları ayrım yapmaz ve her zaman çocukların çıkarınadır.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuğu “Çocuk üzerinde geçerli yasalar yetişkinliği daha erken yaşta kabul etmiyorsa, on sekiz yaşının altındaki bütün insanlar” olarak tanımlamaktadır.
BM’nin çocuk haklarına göre, çocuklar savunmasız oldukları için özel koruma ve destek hakkına sahiptir. ÇHS’ye göre bütün çocuklar barış, onur, anlayış, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ortamı içinde büyümelidir. BM yasalarına göre bütün uluslar bu hakları çocuklara sağlamakla yükümlüdür.
World Vision, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile kurulmuş olan ve çocuklara koruma sağlayıp haklarını koruyan bu net çerçeveyi destekleyip korumakta. Aynı zamanda da devletleri ve ebeveynleri çocuk haklarını korumaya, uygulamaya ve bunlara uymaya davet etmektedir. Topluluklarımızdaki en kırılgan bireylerin korunmasını sağlamak hepimize düşen bir görevdir.
World Vision’da biz çocukları değişimin elçileri olarak görmekteyiz. Çeşitli topluluklarla toplum bireyleri (örneğin sizler gibi) tarafından yürütülen çalışmalar için ortaklık kurduğumuzda, çocukların şiddetten, zorla çalıştırmadan ve çatışmalardan kaçmalarına yardımcı olabiliyoruz. Onlara hem kendileri hem de kendilerinden sonra gelen nesiller için daha parlak bir gelecek kurmalarına yardım ediyoruz.
Çalışmalarımız ve yürüttüğümüz programlarla yerel, ulusal ve küresel ölçekte idari değişiklikler sağlamaya ve bu şekilde mümkün olan en çok sayıda çocuğa faydalı olmaya çalışıyoruz.
Çocuk Haklarının Tarihçesi
Dünya Savaşlarının yıkıcı neticelerini ve çocuklar üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerini takiben Birleşmiş Milletler (BM), çocukların insan haklarının özel bir korumaya muhtaç olduğuna karar vermiştir.
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Milletler Cemiyeti (sonradan Birlemiş Milletler olmuştur) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin taslağını oluşturmuştur. Bu taslakta yaşam, yiyecek, barınak, eğitim, konuşma ve din özgürlüğü, adalet, ve barış haklarına yer verilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder