5 Kasım 2019 Salı

Boşanma Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir


Boşanma davaları için belirlenen ücretler, avukatın vermiş olduğu emeğe bağlı olarak değişim gösteriyor. Örneğin avukat bir boşanma davası için sürekli olarak delil topluyor ve daimi emek harcıyorsa ücreti de daha yüksek oluyor.  Bunun yanında her sene barolar, boşanma davalarında avukatın ne kadar minimum ve maksimum ne kadar ücret alacağı konusunu da karara vardırıyor. Bu miktar, davalarda alt ve üst sınır olup, meblağ aşılamıyor. Bunun yanında davaya ek olarak ek hizmetler sağlanmışsa bunun için de ücret talep edilebiliyor.
  Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davalarında Ücret Farkı
  Anlaşmalı boşanma davaları, isminden anlaşılacağı üzere iki tarafın da rızasının olduğu mahkeme sürecidir. Bu nedenle burada avukatın ekstra herhangi bir işlem yapmasına pek gerek kalmıyor. Ancak iki taraftan en az birinin rızasının olmadığı dava olan çekişmeli boşanma davasında ücretin miktarı artış gösteriyor. Burada avukatın söz konusu müvekkilinin talep ettiği varsa tazminatlar için toplanan belgeler ve diğer nedenler etkili olabiliyor. Yine çekişmeli boşanma davaları iki tarafın tam olarak anlaşma sağlayamadığı davalardan olduğundan mahkeme süreci de oldukça uzun olabiliyor. Bu durum da boşanma avukatı ücreti miktarını artırabiliyor.
  Boşanma Davasında Avukat Önemli Midir?
  Özellikle çekişmeli olan boşanma davalarda avukatlar hayati bir önem taşıyor. Bunun nedeni, avukatların disiplinli bir şekilde ve meslek bilinciyle hareket ederek süreci yürütebilmesidir. Yine boşanma avukatları sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlayarak, önemli bir avantaj sunuyor. Bu açıdan bakıldığı zaman boşanma avukatları, müvekkilin zaman kazanmasını, davadan karlı olarak çıkmasına ön ayak olabiliyor. Anlaşmalı olarak bilinen boşanma davalarında ise avukatların olmaması halinde bile boşanma işlemi gerçekleşebiliyor. Ancak bu davalarda bile boşanma avukatı ücreti önem taşıyor. Avukatın boşanma davasındaki önemini bu şekilde açıklayabiliriz. Boşanmanın şekli, dava için gereklilikler, avukatın fiyatını direkt olarak belirliyor. Çekişmeli davalarda avukatın olmaması çok büyük bir kayıp olarak değerlendirilebiliyor. Nitekim kişi boşanma avukatı olmadan dava sonucunda maddi manevi kayıplar yaşayabiliyor.
  Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar?
  Yukarıda da bahsettiğimiz üzere boşanma avukatlarının ücretleri, yıldan yıla hatta bazen 6 aydan 6 aya kadar değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle tam bir miktar belirtmek, ne yazık ki mümkün olamıyor. Yine ücretin net belirtilmemesi, davanın ne kadar sürdüğü, anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olduğuyla alakalıdır. Anlaşmalı olan davalarda boşanabilmek için bir protokol hazırlanması söz konusudur. Bu protokol avukatlar tarafından hazırlandığından ücrete tabi olabiliyor. Bunun dışında boşanma esnasında verilen emek de anlaşmalı davaların ücretini belirliyor.  Çekişmeli boşanmalarda avukatın aldığı ücret, iş yoğunluğunun artması ve dava sürecinin uzunluğu nedeniyle artabiliyor. Delillerin toplanması ve buna ek olarak diğer durumlar boşanma avukatının ücretini belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Boşanma avukatı ücreti ne kadar olduğuyla ilgili bilgi hukuk bürosuna sorularak kolayca öğrenilebiliyor. İster telefonla isterse de mail yoluyla konu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder