10 Ekim 2019 Perşembe

Montessori Eğitimi Nedir


Günümüzde Amerika’da 4000’i aşkın okulu bulunan “Montessori” okullarının adı giderek daha sık duyulur hale geldi. Her ne kadar alternatif bir eğitim akımı olduğu bilinse de, bu isme dair hala anlaşılmayan bazı şeyler var. Çocukları bir Montessori okuluna giden ebeveynler için bile Montessori’yi tanımlamak bazen zor olabiliyor.
Montessori Nedir?
Montessori eğitim yöntemi 20. yüzyılın başlarında ilk kadın İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirildi. Bir bilim insanı ve doktor olarak aldığı eğitimi çocukları özenle gözlemleyebilmek için kullandı. Sonuç olarak onların doğalarıyla mücadele etmeyen, bunun yerine onlara hitap eden bir okul tasarladı. 
Örneğin, eğer çocuklar hareket etmeyi seviyorlarsa, neden onları sürekli yerlerine oturtmak için uğraşmak yerine, onların hareket etmelerine imkan sağlayan bir okul tasarlanmasın? İşte kendisine tam da böyle sorular soruyordu. 
Bir okulun nasıl olması gerektiği ile ilgili yerleşmiş inançları bir kenara kaldırıp, yerine gözlemlerine dayanarak, çocukların doğal hallerine uygun materyaller ve sınıflar kurguladı. Bayan Maria’nın geliştirdiği bu okullar da şu an bilinen Montessori okulları oldu.
Aşağıda size, “Montessori tam olarak nedir” ve “çocuğumuz için doğru bir eğitim midir” gibi sorularınıza yanıt vermenizde yardımcı olabilecek olan “Montessori eğitiminin 10 temel prensibini” sunduk. 
Deneyime dayalı öğrenme
Montessori okullarında çocuklar özel olarak tasarlanmış materyallerle çalışarak öğrenirler. Matematik kurallarını ezberlemektense somut nesneleri toplayarak ve sayarak işe başlarlar. Küçük nesneler kullanırlar ve hareketli alfabe olarak bilinen tahta bir harf seti ile okuma ve yazma öğrenirler. Maria Montessori çocukların oturup bir öğretmeni dinlemek yerine hareket etmeye ve deneyimlerle öğrenmeye ihtiyaç duyduklarını gözlemlemiştir. 
Karma yaş grupları
Montessori sınıfları karışık yaş gruplarını (genellikle 3-6 yaş ve 6-9 yaş gibi 3’er yaşlık grupları) ve karışık beceri düzeylerini bir arada bulundurur. Kendilerinden büyük arkadaşlarını gözlemleyerek öğrenme, küçükleri akran etkileşimli öğrenmeye teşvik eder. Yaşça büyük çocuklar ise bilgilerini pekiştirerek küçük çocuklara verdikleri derslerle çok değerli liderlik yetenekleri edinmiş olurlar. 
Montessori okulları küçük çocuklar için yaygın olmakla beraber, orta okulları ve liseleri de mevcuttur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder