22 Ekim 2019 Salı

Adak Nedir?


Adak, bir kimsenin gerçekleşmesini istediği şeyi sözle ikrar edip şarta bağlaması ve istediği şeyin gerçekleşmesiyle yerine getirmekle yükümlü olduğu bir borçtur. Adakta bulunulduğunda yerine getirilmesi dinen vacip görülmüştür ve adaklar Allah rızası için yapılır. Adak; vacip, farz ve sünnet gibi ibadet edilebilecek, kurban kesmeyi, namaz kılmayı, oruç tutmayı ve sadaka vermeyi kapsar ve de bu ibadet kulun Allah’a yakınlaşmasıdır. Örneğin; bir kimsenin ‘Allah’ım benim şu işim olursa, bana şunu lütfedersen senin rızan için kurban keseceğim’ demesiyle adak süreci başlar ve gerçekleşmesiyle o kişi kurbanı kesmekle mükelleftir. İyi ve güzel hususların gerçekleşmesi ve oluşması istenenler dışında, haram istekler adak kurbanı olmaz ve o adak geçersizdir.
Adak Kurbanı Nedir?
Bir Müslüman’ın bir şeyin olması üzerine Allah’a kurban keseceğini ikrar ederek söz vermesi ve o şeyin de gerçekleşmesiyle oluşan borç yani vacip bir ibadettir. Kişi Allah rızası için kurbanı kendisi kesebildiği gibi, yurtdışındaki kardeşleri için bağışlayarak borcu ödemiş olur.
Adak Kurbanını Kimler Yiyemez?
Vacip ibadetlerden kurban kesmek, oruç tutmak, namaz kılmak birer adak cinslerinden olduğu gibi daha çok yaygın olan ve yapılan şey kurban kesmektir. Kesilen adak kurbanının etinden ise usûl ve füru yani üstsoy ve alt soy şeklinde ifade ettiğimiz anne, baba, dede ve nineler çocukları ve torunları yiyemez. Adak kurbandan maddi durumu yerinde olan yani zengin kişiler de yiyemez. Adak kurbanının eti yakın veya uzak fakir-fukara, garip-guraba kimselere ulaştırılmalıdır.
Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?
Kurban kesmeyi adayan bir kimsenin öncelikle Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına ermiş olması gerekir. Adak kurbanda aranan şartlar ise; bir kurbanlık hayvanda aranan niteliklerle aynıdır. Yani kurbanın sağlıklı, belirli yaşları tamamlaması ve azaları tam olması ve İslami usullere göre kesilmesi gerekir.
Adak Kurbanı Ne Demek?
Adak Arapça’da nezir diye ifade edilirken, bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması ve bunu ‘adak kurban’ olarak ikrar etmesidir. Adağa ait isteğin yüce Allah’ın lütfuyla gerçekleşmesiyle adak kurbanı da Allah rızası için kesilerek fakirlerin sofrasına ulaştırılmalıdır. Adak kurbanı, kurbana uygun hayvanların kesilmesiyle yerine getirilir. Peki, kesilen adak kurban nasıl dağıtılır? Eğer kurbanı kendiniz kestiyseniz (usûl ve füru hariç) yoksul akraba ve komşularınıza dağıtabilirsiniz. Dağıtırken sayı aranmaz ve ihtiyaç sahiplerinin istifade edeceği ölçüde verilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder