17 Ekim 2019 Perşembe

Bilissel Davranisci Terapi eğimi ile Sunulan Cozum Onerileri


Bilişsel davranış terapisinde kişinin kendi otomatik olumsuz düşüncesini yakalaması, terapi devam ederken kullanacağı dikkat dağıtıcıları bulması ve yavaş yavaş otomatik olumsuz düşünme konusundaki tabuları yıkması için çok özel yollar kullanılır. Zihin mantıksız olumlu ifadeleri veya inançları kabul etmeyecektir.
  Sabahları uyanacağım ve mutlu olacağım, memnun olacağım ve daha az endişeli olacağım diye tekrarlamak, aklın mevcut durumu göz önüne alındığında, bu ifadenin irrasyonel olduğu için kesinlikle hiçbir şey yapmaz. Bu nedenle, olumlu düşünmeyi vurgulamak ve sosyal kaygı bozukluğu olan insanlara olumlu düşünme ifadeleri vermek etkisiz olacaktır ve yalnızca terapistin sosyal kaygıyı başarıyla nasıl tedavi edeceğini bilmediğini ve tedavi edemediğini ispatlayacaktır.
  Zihin Öğrenmeye Zorlanamaz
  Zihin bir gecede çalışamaz ve işleri daha hızlı öğrenmeye zorlanamaz. Bu nedenle bilişsel süreçte tabuları olumlu düşünceye yavaş yavaş çevirmek önemlidir. Bunu yapmak için sosyal kaygısı olan insanlar bdt egitimi ile otomatik olumsuz düşüncelerini yakalamayı ve daha sonra onları rasyonel olarak nötr hale getirmeyi öğrenirler. Bu süreci daha kolay buldukça, otomatik olumsuz düşüncelerinin daha fazlasını yakalamaya başlarlar.
  Bu da, bilinçli olarak bu olumsuz düşünceyi rasyonel tarafsız düşünceye dönüştürür. Daha sonra, bu tarafsız düşünce yavaş yavaş, her zaman adım adım ilerleyerek daha gerçekçi bir düzeye çıkar, böylece zaman ve tekrarlamayla, kişinin düşüncesi yavaşça olumlu doğru hareket eder ve daha gerçekçi hale gelir. İlk başta, bu bilinçli bir süreçtir, ancak ne kadar uygulanır ve tekrarlanırsa otomatikleşir.
  Olumsuz Düşünceleri Durdurun
  Sosyal kaygısı olan insanlar, olumsuz düşünceyi nasıl durduracaklarını, dikkat dağınıklarının nasıl toparlanacağını, otomatik olumsuz düşüncenin nasıl nötr hale getirileceğini, bu süreçte tekrarlama ve tutarlılık ve gerçekçi hale gelinceye kadar kademeli olarak düzenleyebileceklerini öğrenirler. Yol boyunca kişiyi bu adım adım rasyonel ve gerçekçi düşünceye yönlendiren farklı teknikler kullanılır.
  Otomatik olumsuz düşünme ve hissetme BDT yönteminin önemli bir parçası olmasına rağmen, bu terapinin daha birçok yüzü vardır. Bilişsel terapi yalnızca bir düşünce değişikliği süreci olarak görülürse, bu terapi çoğu durumda sosyal kaygının üstesinden gelebilecek kadar güçlü olmayacaktır.
  Kişilerarası İlişkilerde Farklı Yöntemler
  Kişilerarası ilişkiler ve gruplar için geçerli olduğu gibi, kaygıyı azaltmanın bilişsel birçok yöntemi vardır. Bu yöntemler, sosyal kaygıları olan kişiye, ilk başta küçük olmalarına rağmen, özellikle sosyal durumlarda kaygıları üzerinde kontrolleri olduğu hissini vermek için sunulmalı, uygulanmalı ve kullanılmalıdır. Gevşeme gibi tek bir yöntemin kullanımı hiçbir zaman yeterli değildir. Toplumsal kaygısı olan herkes, yeterince rahatlamayı öğrenemez. Bu nedenle, kişinin kendi duygularını kontrol etmeye başlaması için pek çok yönteme yöntemi sunulur.
  Pratik ve Uygulanabilir Çözümler
  BDT'de sorunların her birinin, gerçek dünyada pratik ve uygulanabilir çözümleri de olması gerekir. Bu nedenle, BDT açısından, terapist sorunların her birinin ele alınabilmesi ve çözülebilmesi için yöntem ve stratejilere sahip olmalıdır. Ne kadar fazla sosyal kaygı alanı ele alınırsa ve ne kadar çok çözüm bulunursa, iyileşme de o kadar çabuk, daha kolay ve daha güçlü hale gelir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder