31 Ekim 2019 Perşembe

İşçi Avukatı Ne Yapar


İşçi avukatı, isminde anlaşılacağı üzere herhangi bir kurumun bünyesinde çalışan işçilerin davalarına bakan avukat olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda özellikle iş veren ve işçiler arasında yaşanan problemler, işçi avukatını zorunlu hale getiriyor. İşçilerin direkt olarak başvurabilecekleri işçi avukatı, yasal olarak verilen hakların korunması için görev yapıyor.
  İşçi Avukatı Ne Yapıyor?
  İşçi avukatının ana görevi, kendisine başvuruda bulunmuş olan işçinin yasal haklarını temin edebilmek için deliller toplamak ve bunları dava için mahkemeye sunmaktır. İşçiler, yasal haklarını korumak için işçi avukatına başvuruda bulunabiliyor. Böylece söz konusu dava süreci, delillerin toplanması sayesinde oldukça kısalıyor. Yani işçi avukatı işçinin yasal haklarını korumak için uzman olan kişilere deniliyor. Bunun yanında işçinin haklarını daha rahat savunabilmesi ve söz konusu haklarını alabilmesi için yardımcı oluyor.
  İşçi Avukatlarının Baktığı Davalar Hangileri?
  İşçi avukatlarının baktıkları davalar oldukça geniş kapsamlı olarak önümüzde yer alıyor. Bunlardan bazılarını sizler için özetlemek gerekirse;
 İş Kazası Dosyası: İş kazaları avukatların ilgilendiği dosyalar değildir. Söz konusu iş kazası olduğunda, tüm resmi birimler bu davayla ilgilenmekle yükümlü oluyor. Ancak işçi avukatı burada işçinin yaşamış olduğu kazanın, hangi nedenlerden dolayı yaşandığı ve yaşanan kazada söz konusu ihmallerin neler olduğuyla ilgili oluyor. Aynı zamanda belirtilen bu durumların delillerini toplamak, mahkemeye sunmak ve istenilen tazminat miktarını belirlemek de işçi avukatının görev alanına giriyor.
  Manevi Tazminatlar: İşçi avukatlarının iş kazası dosyası dışında, işçinin yasal hakkı olan manevi tazminat olarak biliniyor. Manevi tazminatın iş verenden alınabilmesi için işçinin yaşamış olduğu kazada ölmüş ya da sakatlanmış olması gerekiyor. İşçinin çalışamayacağı gibi durumlar kaza anının durumu ve yeri tazminatın alınabilmesi için gerekli oluyor.
  İşçi Avukatına Nasıl Başvuruluyor?
  İşçi avukatları bağımsız veya büroya bağlı olarak çalışabiliyor. Söz konusu sorun yaşayan işçi veya yakınları avukatla görüşme sağladıktan sonra detayları öğrenebiliyor. İşçinin hangi haklarını aradığı ve nasıl alınacağı gibi tespit çalışmaları yapılıyor.
  İşçiler Neden Şikayette Bulunuyor?
  İş verenlerin işçilere yeterli imkanları tanımaması, maaş düşüklüğü, ekipman yetersizliği, çalışma mesailerinin fazla olması gibi nedenler davaların konularını oluşturuyor. Söz konusu davaların tamamında iş verenlerin yeterli ilgiyi göstermediği ve buna yönelik adımlar atmamasıyla ilgili oluyor.
  İşçi Avukatı Neden Önemli?
  İşçilerin iş verenler karşısında haklarını savunması, yasalar tarafından destekleniyor. Ancak işçilerin yasal haklarını tam olarak bilememesi, delil toplama becerilerinin olmaması ve bunun dışında pek çok konuda yetersiz kalınması nedeniyle, işçi avukatına ihtiyaç duyuluyor. Bahsi geçen bu tüm durumlar mahkemenin kararını vermesinde direkt olarak katkısı olduğundan, işçi avukatının önemi ortaya çıkmış oluyor. İşçi avukatına başvurulduktan sonraki süreçte delil toplama, tespit çalışmaları ve bunların dosyalanıp mahkemeye sunulması gibi tüm işlemler işçi avukatının ilgi alanında yer alıyor. Bunların dışında işçi avukatı işçilerin diğer dava konularına da bakabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder