31 Ekim 2019 Perşembe

Go oyunu nasıl öğrenilir


Go’yu duydunuz ve merak ettiniz. Başlamak ve öğrenmek istediniz. Evinize güzel bir set de aldınız. Karne hediyesi heyecanıyla evde açtınız. Taşları şöyle bir yokladınız, tahtanın altına üstüne baktınız, sağlam mı diye tık tık vurdunuz. Her şey tamam.  Şimdi öğrenelim şunun kurallarını ve başlayalım oynamaya.
Kitapçık elinizde, önce “nefes”i öğrendiniz, pek karmaşık görünmüyor. Sonra sıra yavaş yavaş göze ve ölü gruplara geldi. Gözler “bir”den “iki”ye çıktı. Anlaması zorlaştı. Ama pek de kafaya takmadan oynamaya başladınız, bir şekilde kıvrak zekanızla çözebilirsiniz tabi… Ama olmuyor işte ya da daha kötüsü siz olduğunu zannediyorsunuz ama olan şey Go değil, kendi kendinize icat edip geliştirdiğiniz bir oyun. Bu hikayeyi çok duyduk. Olanlara üzüldük. Ve bunun önüne geçmek, evlerdeki atıl Go setlerini hayata döndürmek için yeni başlayanlara yol haritası çizmeye karar verdik.
Sorumuz şu: Go oyunu nasıl öğrenilir?
Egonuzla helalleşin
Go oyununda şans yok, dolayısıyla acemi şansı da yok. Bu sebeple hata yapa yapa, düşe kalka öğreniyorsunuz. Ama ne yazık ki biz yetişkinler için bunu sindirmesi kolay değil. Daha ilk kez oturduğumuz oyun tahtasında dahi rakibimizi afallatmak, gücümüzü göstermek istiyoruz. Eh pek tabi beklentiler büyük olunca hayal kırıklığı da büyük oluyor, ayaklar geri geri gitmeye, kendimizi kolayca tatmin edebileceğimiz başka uğraşlar aramaya başlıyoruz.
Go öğrenirken size engel olacak en büyük dert “ego sorunu”dur.
Bu sebeple Go oynamak istiyorsunuz Kural 1: Egonuzu kapıda bırakın. Yenilmekten korkmayın. Hatalarınız sizi geliştirecektir. Hatta Go’da başlangıç seviyesinde yenilmek öğrenmek için o kadar önemli ve öğreticidir ki “İlk 50 oyununuzu olabildiğince çabuk kaybedin” denir. Yakın dostum Adem Kayatepe’nin deyişiyle böylelikle: Önce olmayı, sonra yaşamayı, sonra da öldürmeyi öğreneceksiniz.
Go için sıkça söylenen başka bir söz daha var. “Öğrenmek için birkaç dakika, ustalaşmak için bir ömür…” Asla inanmayın, karşınıza çıkarsa üstünü çizin. Teorik olarak Go’nun kuralları çok basittir. Anlatması 5 dakikaya sığdırılabilir. Ancak sadece teorik olarak. Çünkü Go bildiğimiz oyunlardan farklı, ezberlerimize ters düşen bir oyun. Bir ya da iki günde değil süreç içerisinde öğrenilir.
Oyunun nasıl bitirildiğini, alanların ve ölü grupların nasıl tespit edildiğini kavramak biraz zaman ister. Ama sadece biraz zaman ve deneyim ister, hepsi bu. Her gün saatlerce çalışmanız gerekmez, ortalamanın üstünde bir yetenek de gerektirmez. Herkes Go öğrenebilir, herkes bir Go oyunu nasıl bitirilir anlayabilir. Bu sürece ideal olarak küçük tahtada(9×9) başlarsınız, genellikle birkaç ay içerisinde orta boy tahtaya(13×13) geçersiniz ve nihayet orijinal Go tahtasına(19×19) taşınırsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder