31 Ekim 2019 Perşembe

Adağın Geçerli Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?


Adak olarak kurban adayan bir kişinin, zamanı gelince kurban kesmesi vaciptir. Eğer ki kişi, adağını bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa; bu şart gerçekleştiği zaman, adak kurbanı kesmesi gerekir.
 Adağın Geçerli Olması İçin Önemli Temel Bilgiler
  Kurbanın etinden; adak sahibi ile anası, babası, dedesi, ninesi ve kendi neslinden gelen çocukları, torunları yiyemez. Ayrıca, adak kurbanı etini; zengine de yediremez. Eğer ki, kendisi yemek ister veya bahsedilen kişilere yedirmek isterse; eti tartarak, bedelini yoksullara vermesi gereklidir.
  Geçerli Bir Adak İçin Gerekli Dinî Şartlar
  Yapılan bir adağın geçerli olabilmesi için, adakta bulunan kimseyle ve adağın konusuyla ilgili birtakım şartlar bulunmaktadır. Adağın geçerli olabilmesi için, kişinin; müslüman, akıl sağlığı yerinde ve buluğa ermiş bir kişi olması gereklidir.
  Adağın geçerliliği için adak konusunda aranan dini şartlar; detaylı olarak, şu başlıklar altında toplanabilir:
  Adak Cinsinden Bir Farz veya Vacip İbadetin Bulunması
  Namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi ve kurban kesmeyi konu alan adaklar geçerlidir. Hasta ziyaretleri veya mevlid okutmak, kesinlikle adak konusu olmaz. Türbelerde mum yakmak, horoz kesmek, bez bağlamak, şeker ve helva dağıtmak gibi adak âdetlerinin İslam’da yeri yoktur.
 Adanan şey, bizzat hedeflenen ibadet cinsinden olmalıdır. Başka bir ibadete vesile olan, farklı bir ibadet olmamalıdır. Örneğin; abdest almayı, ezan veya kamet okumayı, mescide girmeyi konu alacak adaklar geçerli olmaz.

 Tüm bunların yanında, adanan husus; adayan şahsın, o anda yahut daha sonra yapması gereken farz ibadet olmamalıdır. Kılmakla mükellef olduğu namaz veya tutmakla mükellef olduğu Ramazan orucu, bir adak konusu olamaz.
  Adanan Hususun veya Mülkün Meşru Olması
 Adanan bir şeyin meydana gelmesi ve yapılması, madden ve dinen mümkün ve de meşru olmalıdır. Adak, eğer mal ise; mutlaka, adayan şahsın mülkiyetinde bulunmalıdır. Ayrıca, bir kimsenin sahip olmadığı bir malı adaması geçersizdir. Sahip olduğundan fazlasını adaması hâlindeyse, sadece sahip olduğu kadarı geçerli olmaktadır.
  Bir kimsenin ileride sahip olması kuvvetle muhtemel olan bir malla ilgili adağı varsa, adak; geçerli sayılır. Örneğin, ileride miras yoluyla sahip olunacak malın adanması; bu şekildedir. Adak, sadece başkasının mülkiyetinde bulunan herhangi bir malla ilgili olmamalıdır.
  Adak Yapılan Fiilin Dine Uygun Olması
  Adak yapılan fiil; Allah’a isyanı, şirki veya günahı içermemelidir. Böyle olması hâlinde, yapılacak adak kurbanı geçersiz olur. Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı adakta bulunan kişilerin, Allah’a verdiği bu sözde durması gereklidir. Örneğin, “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay süreyle oruç tutayım.” şeklindeki adak; böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşir ise, adadığı şeyi yerine getirir ve yemin kefareti öder. Hanefîler, bu durumlarda yemin kefareti ödemenin; çok daha isabetli bir davranış olacağı görüşündedir. Bu tür ahitleşme örnekleri, yemin niteliğinde sayılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder