25 Eylül 2019 Çarşamba

Boşanma Avukatı Ücretleri Neye Göre Belirleniyor?


Dünyanın neresinde olursa olsun, boşanma davaları genellikle çiftleri yıpratan bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bu kişilerin çocuklarının olması durumunda, çocukların etkilenmemesi mümkün olmamaktadır. Özellikle psikolojik anlamda hem çiftleri yoran hem de çocukları yıpratan bu sürecin hızla sona ermesi gerekiyor. Elbette boşanma sürecinde avukat ücretleri de boşanacak olan kişilerin ilk araştırdıkları konuların başında yer alıyor.
  Boşanma Avukat Ücretleri
  Boşanacak olan çiftlerin dar gelirli olması durumunda, boşanma sürecini hem zahmetli kılıyor, hem de maddi anlamda külfetli bir hale getiriyor. Ülkemizde boşanma davalarının yıpratıcı olduğunu bilen kişiler, bu nedenle boşanma süreçlerinin daha hızlı olabilmesi ve sonuçlanması için boşanma avukatlarına ihtiyaç duyuyor.
  Birçok kişinin merak ettiği boşanma avukatı ücretleri genellikle, baro tarafından belirleniyor. Bütün avukatlık ücretlerinde olduğu gibi boşanma avukatı ücretleri de belli bir taban ve tavan fiyatla belirlenmiş oluyor. Avukatlar bu ücretlerin taban ve tavan sınırlarını aşamıyor.
  Peki Boşanma Davasında Ücretler Neye Göre Belli Oluyor?
  Boşanma davasında, avukatlık ücretleri genellikle davanın durumuna göre şekilleniyor. Yani bazı davalarda ücretler daha düşük olabilirken, bazı davalarda ise boşanma avukatı ücretleri tavan fiyatla şekilleniyor. Bu durum ise tamamen boşanma davasının, anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi oluşuna göre değişiyor.
  Eğer davada çiftler anlaşarak boşanıyorsa, fiyatlar genellikle stabil bir şekilde düşük oluyor. Ancak boşanma davası eğer çekişmeli olacaksa, davaya ekstra durumlar ve çalışmalar gireceği için fiyatlar da otomatik biçimde artıyor.
  Çekişmeli Boşanma Davası
  Nitekim çekişmeli boşanma davalarında, çiftlerin her anlaşamadığı konu, boşanma dava sürecine ekleniyor. Bu durumda avukatın daha fazla çalışması ve daha fazla araştırma yapması anlamına geliyor. Ayrıca çekişmeli olan davalar, tek celsede yapılan anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürüyor. Bu da avukatın daha fazla mesai harcaması manasını taşıyor. Bunun yanında çekişmeli olan boşanmalarda hiç bilinmeyen sebeplerden bile ekstra ücretler ortaya çıkabiliyor.
  Bu ek olan masraflar genellikle boşanma davasını yürüten avukatlar tarafından karşılanıyor. Ancak sonrasında avukat bu ücretleri de müvekkilinde talep edebiliyor.
  Temyizde Avukatlık Ücretleri Değişkenlik Gösteriyor
  Deliller ve gerekli olan tüm gerekçeler mahkemeye sunulduktan sonra mahkeme başlıyor. Mahkemenin ne kadar süreceği davaya göre değişse de nihayetinde, yerel mahkeme konuyu bir karara bağlıyor. Karar kişilere tebliğ edildikten sonra, boşanan çiftlerin bu karara itiraz hakkı 15 gün süreyle devam ediyor. Eğer çiftler karara herhangi bir itirazda bulunmazsa, 15 gün sonra dava sonucu resmiyet kazanıyor.
  Ancak kişiler bu 15 günlük süre içerisinde mahkemenin kararına itiraz ederlerse, dava temyize taşınıyor. Davanın temyize taşınmasıyla birlikte taraflar elbette yine avukata ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle de boşanma avukatı ücretlerine bu durumun yansıdığını söyleyebiliriz. Fakat avukatlık ücretleri ne kadar değişirse değişsin, boşanma avukatı ücretleri, baronun belirlemiş olduğu tavan fiyatın üstüne çıkamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder